Sposób przygotowania:
Zupa z młodej kapusty z przecierem pomidorowymKapuśniak z młodej kapusty 1
Warzywa obieramy, dokładnie oczyszczamy.
Kapuśniak z młodej kapusty 2
Warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy 2 l. wody. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu przez ok. pół godziny. Wyjmujemy. Marchew zachowujemy i kroimy ją półplasterki.
Kapuśniak z młodej kapusty 3
Cebule drobno kroimy w kostkę.
Kapuśniak z młodej kapusty 4
Cebulę szklimy na oliwie.
Kapuśniak z młodej kapusty 5
Kapustę drobno siekamy.
Kapuśniak z młodej kapusty 6
Do wywaru z warzyw dodajemy kapustę i cebulę. Gdy kapusta zmięknie dolewamy przecier i marchew. Solimy i pieprzymy do smaku.
Doprawiamy cukrem i słodką papryką. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.