ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Kiszone młode Patisony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Młode, kiszone Patisony, w smaku podobne do kiszonych ogórków. Najlepiej smakują zaraz po ukiszeniu.

Kiszone młode Patisony Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kiszone młode Patisony

 

  • Składniki na zalewę:

 

  • Pól litra wody
  • Czubata łyżeczka soli

 

  • Kilka małych Patisonów około 1kg
  • 3 liście chrzanu
  • 3 główki siewu czosnku lub duży ząbek czosnku
  • Trzy gałązki małego koperku

Sposób przygotowania:

Kiszone młode Patisony
Zrywamy bardzo młode Patisony w takiej wielkości, żeby weszły nam do słoików. Układamy liście chrzanu, czosnek rozdrobniony w mniejsze cząstki. Układamy opłukane pod bieżącą wodą Patisony. Dodajemy umyty, połamany koperek. Zalewamy zalewą do kiszenia.

Na zalewę bierzemy pół litra wody i łyżeczkę czubatą soli.

Zakręcamy słoik i odstawiamy do kiszenia.
Kiszone młode Patisony
Zrywamy młode Patisony, takiej wielkości żeby weszły nam do słoików.
Kiszone młode Patisony
Liście chrzanu dobrz płuczemy pod bieżącą wodą.
Kiszone młode Patisony
Czosnek rozdrabniamy na mniejsze cząstki.
Kiszone młode Patisony
Koperek płuczemy pod bieżącą wodą i łamiemy.
Kiszone młode Patisony
Do słoika nakładamy liście chrzanu, czosnek i koperek.