ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Zielone pomidory na słodko-kwaśno na zimę w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały i oszczędny sposób na wykorzystanie zielonych i mało dojrzałych pomidorów, które zostały na krzaku, w zalewie słodko-lekko kwaśnej są idealne w zimowe dni, po otwarciu można dodać do sałatki pokrojoną cebulę, paprykę, ogórki i zajadać.

Zielone pomidory na słodko-kwaśno na zimę w słoiku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zielone pomidory na słodko-kwaśno na zimę w słoiku

 

  • pomidory zielone i mało dojrzałe 8 kg,
  • sól kamienna do przetworów 10 łyżek

 

  • woda 3 litry,
  • cukier 2 szklanki,
  • sól łyżka,
  • gorczyca 2 łyżki,
  • papryka ostra grubo mielona 1 łyżka,
  • cebula 4 sztuki średnie,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • ocet 10% 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Zielone pomidory na słodko-kwaśno na zimę w słoiku
Zagotować wodę, ocet, sól, cukier, ziele angielskie, paprykę ostrą grubo mieloną, liście laurowe, gorczycę, olej, cebulę (cebula tylko smaku) pokrojoną w cienkie piórka, gotować z 5 minut na średnim ogniu i zostawić w garnku.

Zielone i mało dojrzałe pomidory zerwać z krzaka lub kupić na bazarku, w sklepie, dobrze je umyć pod zimną wodą.

Z pomidorów wyciąć ostrym nożykiem z czubkiem miejsce po łodydze, pomidory małe, średnie kroić na plasterki nie za grube, większe, duże przekroić na połowę i kroić w pół plasterki od razu do dużej miski.

Pomidory posypać solą grubo ziarnistą do przetworów, delikatnie przemieszać i zostawić w misce na 5 godzin, następnie odlać z miski wodę z pomidorów.

Do wyparzonych słoików wkładać ubijając plastry pomidorów, ciut cebuli z zalewy i dalej pomidory, zalać do pełna zalewą, słoik mocno zakręcić i pasteryzować.

Na dnie garnka szerokiego położyć ściereczkę kuchenną, wstawić słoiki, zalać do 3/4 wysokości słoików wodą i po zagotowaniu gotować na średnim ogniu z 25 minut duże słoiki 1 litr lub 18 minut większe słoiki 0,7 litra lub 10 minut mniejsze słoiki 0,33 litra, po wyjęciu z wody postawić na blacie kuchennym na ręczniku i zostawić do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, do jedzenia po miesiącu będą dobre.
Zielone pomidory na słodko-kwaśno na zimę w słoiku
Dobry sposób na niedojrzałe pomidory na koniec lata.
Zielone pomidory na słodko-kwaśno na zimę w słoiku
Pasteryzować w garnku wysokim z szerokim dnem.
Zielone pomidory na słodko-kwaśno na zimę w słoiku
Po wyjęciu z pasteryzacji zostawić do wystudzenia.
Zielone pomidory na słodko-kwaśno na zimę w słoiku
Najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zielone pomidory na słodko-kwaśno na zimę w słoiku