SUPERPRZEPIS

Kolorowa sałatka z patisonem i cukinią

  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kolorowa sałatka z patisonem i cukinią Więcej zdjęć (9)

Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju sałatki do obiadu. Zaczynając od tych ze świeżych sezonowych warzyw, a kończąc na tych które zaprawiamy do słoików letnią porą. Ta sałatka jest bardzo smaczna i kolorowa. Pełna letnich warzyw z działki.

Składniki:

Kolorowa sałatka z patisonem i cukinią

 

  • 1 kg cukinii - waga po przygotowaniu
  • 500 g patisona - waga po przygotowaniu
  • 500 g czerwonej papryki - waga po przygotowaniu
  • 300 g cebuli - waga po przygotowaniu
  • 2 łyżki soli

 

  • Zalewa:

 

  • 2 l wody
  • 1 szklanka cukru
  • 125 ml octu 10%
  • 3 łyżki soli

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa sałatka z patisonem i cukinią
Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy.

Jeśli patison i cukinia mają twardą skórę to obieramy je, jeśli zaś skórka jest młoda i miękka zostawiamy ją. Tak samo robimy z nasionami. Jeśli warzywa są młode zostawiamy wnętrze, a jeśli warzywa mają duże i twarde pestki usuwamy je. Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i wykrawamy białe błonki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy.

Cukinię, patisona oraz cebulę kroimy na cienkie plasterki, a paprykę na cieniutki paseczki. Wszystkie warzywa przekładamy do sporej miski. Wierzch posypujemy solą, ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.

W tym czasie przygotowujemy zalewę.

Wszystkie składniki zalewy dajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia po czym odstawiamy do ostudzenia.

Z warzywa odlewamy powstały płyn. Do słoików dajemy liść laurowy, angielskie ziele, łyżkę oleju oraz pół szklanki zalewy. Do słoików nakładamy odciśnięte z soku warzywa i dobrze dociskamy. Słoik uzupełniamy zalewą i zakręcamy.

Pasteryzujemy 15 minut. Odstawiamy słoiki do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
kolorowa sałatka z patisonem i cukinią
Umyte warzywa kroimy w cienkie plasterki
kolorowa sałatka z patisonem i cukinią
Posypane solą warzywa dokładnie mieszamy
kolorowa sałatka z patisonem i cukinią
Do słoiczków dajemy przyprawy olej oraz niewielką ilość zalewy
kolorowa sałatka z patisonem i cukinią
Z miski z warzywami wylewamy powstały płyn
kolorowa sałatka z patisonem i cukinią
Do słoików wkładamy warzywa - dociskamy
kolorowa sałatka z patisonem i cukinią
Zawartość słoików uzupełniamy zalewą
kolorowa sałatka z patisonem i cukinią
Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem
kolorowa sałatka z patisonem i cukinią
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu