Sposób przygotowania:
Kolorowa sałatka z patisonem i cukinią
Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy.
Jeśli patison i cukinia mają twardą skórę to obieramy je, jeśli zaś skórka jest młoda i miękka zostawiamy ją. Tak samo robimy z nasionami. Jeśli warzywa są młode zostawiamy wnętrze, a jeśli warzywa mają duże i twarde pestki usuwamy je. Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i wykrawamy białe błonki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy.
Cukinię, patisona oraz cebulę kroimy na cienkie plasterki, a paprykę na cieniutki paseczki. Wszystkie warzywa przekładamy do sporej miski. Wierzch posypujemy solą, ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
W tym czasie przygotowujemy zalewę.
Wszystkie składniki zalewy dajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia po czym odstawiamy do ostudzenia.
Z warzywa odlewamy powstały płyn. Do słoików dajemy liść laurowy, angielskie ziele, łyżkę oleju oraz pół szklanki zalewy. Do słoików nakładamy odciśnięte z soku warzywa i dobrze dociskamy. Słoik uzupełniamy zalewą i zakręcamy.
Pasteryzujemy 15 minut. Odstawiamy słoiki do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Jeśli patison i cukinia mają twardą skórę to obieramy je, jeśli zaś skórka jest młoda i miękka zostawiamy ją. Tak samo robimy z nasionami. Jeśli warzywa są młode zostawiamy wnętrze, a jeśli warzywa mają duże i twarde pestki usuwamy je. Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i wykrawamy białe błonki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy.
Cukinię, patisona oraz cebulę kroimy na cienkie plasterki, a paprykę na cieniutki paseczki. Wszystkie warzywa przekładamy do sporej miski. Wierzch posypujemy solą, ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
W tym czasie przygotowujemy zalewę.
Wszystkie składniki zalewy dajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia po czym odstawiamy do ostudzenia.
Z warzywa odlewamy powstały płyn. Do słoików dajemy liść laurowy, angielskie ziele, łyżkę oleju oraz pół szklanki zalewy. Do słoików nakładamy odciśnięte z soku warzywa i dobrze dociskamy. Słoik uzupełniamy zalewą i zakręcamy.
Pasteryzujemy 15 minut. Odstawiamy słoiki do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.