Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1691]

Ogórki w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak co roku staram się żeby chociaż kilka słoiczków przetworów trafiło do mojej spiżarni. W tym roku trafia nowość, czyli ogórki w miodzie. Pyszne, lekko słodkie. Idealne do drugiego dania. Warto spróbować.

Ogórki w miodzie

Składniki:

Ogórki w miodzie

Składniki:

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 200 ml octu 10 %
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek miodu prawdziwego, użyłam jasnego
  • 2 łyżki soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Ogórki w miodzie

Krojenie:

Ogórki w miodzie
Przygotowane ogórki kroimy w dość grube plastry.

Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w dość grube plastry.

Zalewa:

Ogórki w miodzie
Z podanych składników przygotowujemy zalewę.

Wodę zagotowujemy, wlewamy ocet, dodajemy miód, wsypujemy sól i cukier, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się składników. Studzimy.

Do słoików:

Ogórki w miodzie
Przygotowane przyprawy i ogórki przekładamy do słoiczków.

Słoiczki dokładnie wyparzamy, myjemy i osuszamy. Na dno każdego dajemy połówke obranego czosnku, po dwa ziernka pieprzu czarnego, po dwie kulki ziela angielskiego i po liściu laurowym. Następnie nakładamy pokrojone ogórki.

Z zalewą:

Ogórki w miodzie
Przygotowane składniki w słoiczkach zalewamy zalewą.

Następnie ogórki zalewamy przestudzoną zalewą. Słoiczki dokładnie zakręcamy.

Pasteryzacja i rady:

Ogórki w miodzie
Gotowe ogórki przenosimy do spiżarni. Smacznego.

Na dno garnka wykładamy ściereczkę, układamy słoiczki i wlewamy wodę. Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania na małym ogniu. Gotowe studzimy i przenosimy do spiżarni.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania 250 ml.
Wyszło mi 9 słoiczków o pojemności 200-250 ml.
Najlepiej użyć niewielkich ogórków.
Użyłam jasnego miodu.