Sposób przygotowania:
Ogórki w miodzieKrojenie:
Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w dość grube plastry.
Zalewa:
Wodę zagotowujemy, wlewamy ocet, dodajemy miód, wsypujemy sól i cukier, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się składników. Studzimy.
Do słoików:
Słoiczki dokładnie wyparzamy, myjemy i osuszamy. Na dno każdego dajemy połówke obranego czosnku, po dwa ziernka pieprzu czarnego, po dwie kulki ziela angielskiego i po liściu laurowym. Następnie nakładamy pokrojone ogórki.
Z zalewą:
Następnie ogórki zalewamy przestudzoną zalewą. Słoiczki dokładnie zakręcamy.
Pasteryzacja i rady:
Na dno garnka wykładamy ściereczkę, układamy słoiczki i wlewamy wodę. Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania na małym ogniu. Gotowe studzimy i przenosimy do spiżarni.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania 250 ml.
Wyszło mi 9 słoiczków o pojemności 200-250 ml.
Najlepiej użyć niewielkich ogórków.
Użyłam jasnego miodu.