Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Sałatka pikantna z patisona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna sałatka z patisonów za sprawą dodatku chilli nieco pikantna. Idealna jako dodatek do wędlin i mięsa.

Sałatka pikantna z patisona Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka pikantna z patisona

 

  • 1,5 kg małych patisonów
  • 1 kg młodych ogórków gruntowych
  • 3 marchewki
  • 3 duże czerwone papryki
  • 4 cebule
  • 2-3 małe czerwone buraczki
  • 5 ząbków czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • Na zalewę:
  • 1 szkl. octu 10 %
  • 4 szkl. wody
  • 2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku

Sposób przygotowania:

Sałatka pikantna z patisona
Warzywa umyć, obrać.

Ogórki, patisony, cebulę, buraczki, marchew, czosnek - poszatkować. Paprykę pokroić w paseczki.

Składniki zalewy zagotować. Do gotującej się zalewy dodać najpierw marchew z buraczkami. Podgotować ok. 5 min. Następnie dodawać cebulę, lekko odciśnięte z nadmiaru soku ogórki, patisony, paprykę i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Nakładać sałatkę do słoiczków. Zakręcić.

Pasteryzować ok. 20 min.
Sałatka pikantna z patisona
Sałatka z patisona z dodatkiem czerwonych buraczków i chilli