WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szczupak w zalewie octowo - pomidorowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kawałki usmażonego szczupaka przygotowane w słoikach w zalewie octowej z dodatkiem koncentratu pomidorowego, czosnku, cebuli i przypraw.

Szczupak w zalewie octowo - pomidorowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szczupak w zalewie octowo - pomidorowej

 

  • 1kg szczupaka
  • sól, pieprz
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 2szkl. wody
  • 0,5szkl. octu
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Szczupak w zalewie octowo - pomidorowej

ETAP 1:

Szczupaka pokroić na dzwonka. Przyprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Usmażyć na patelni na oleju i zdjąć na talerz. Po lekkim przestygnięciu dzwonka podzielić na kawałki wyjmując przy tym te główne ości.

Kawałki ryby ułożyć w jednym dużym lub w dwóch małych słoikach. Składniki płynne zalewy umieścić w garnku. Dodać ketchup i koncentrat i wymieszać. Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotować. Gotować kilka minut.

Gorącą zalewą zalać ryby w słoiku. Mocno zakręcić i odstawić do góry nogami. Po wystygnięciu przenieść w chłodne miejsce.

Podawać po kilku dniach.

Szczupak w zalewie octowo - pomidorowej
Ryby w sloikach zalane gorącą zalewą pomidorową
Szczupak w zalewie octowo - pomidorowej
Składniki zalewy umieszczone w garnku przed zagotowaniem
Szczupak w zalewie octowo - pomidorowej
Dzwonka szczupaka po usmażeniu na patelni i wyjęciu na talerz
Szczupak w zalewie octowo - pomidorowej
Dzwonka szczupaka po przyprawieniu opanierowane w mące

Tagi:

szczupak dania