peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Kiszone ogórki wg peggi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kiszone ogórki - świetne do obiadów, na kanapki i jako samodzielna przekąska

Kiszone ogórki wg peggi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kiszone ogórki wg peggi

 

  • Dowolna ilość ogórków gruntowych małych i średnich

 

 

  • Zalewa:
  • na 1 litr wody dodajemy 50g soli

Sposób przygotowania:

Kiszone ogórki wg peggi
Ogórki myjemy i osuszamy. Myjemy również duże słoiki wraz z nakrętkami - najlepiej takie z szerokimi szyjkami. Czosnek i chrzan obieramy i płuczemy. W każdym ze słoików układamy ciasno ogórki, dodajemy chrzan, ząbki czosnku i gałązkę kopru (łodygę można skrócić, ważne aby włożyć część z nasionami). Wodę wraz z solą zagotowujemy, gdy ostygnie wlewamy do każdego ze słoików. Słoiki zakręcamy, pozostawiamy tak przez dobę. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy nie ciekną. Jeśli są suche przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Kiszone ogórki wg peggi
Kiszone ogórki - dodatek do dań lub samodzielna przekąska

Tagi:

ogórki