Sposób przygotowania:
Kiszone śliwki
Dno garnka kamiennego wyłożyć liśćmi wiśni i porzeczki.
Śliwki umyć, osączyć i układać warstwami w garnku można przełożyć jeszcze liśćmi. Ugotować zalewę z wody, dodać cukier, sól, przestudzić i zalać śliwki. Garnek przykryć talerzykiem i obciążyć. Jeżeli zalewy ubędzie podczas fermentacji, uzupełnić przegotowaną wodą. Śliwki odstawić w ciepłe miejsce, po tym czasie przenieść w chłodne miejsce.
Śliwki umyć, osączyć i układać warstwami w garnku można przełożyć jeszcze liśćmi. Ugotować zalewę z wody, dodać cukier, sól, przestudzić i zalać śliwki. Garnek przykryć talerzykiem i obciążyć. Jeżeli zalewy ubędzie podczas fermentacji, uzupełnić przegotowaną wodą. Śliwki odstawić w ciepłe miejsce, po tym czasie przenieść w chłodne miejsce.