Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Kiszony barszczyk z buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Surowy sok z buraków oczyszcza krew, poprawia przemianę materii i pomaga wydalić z organizmu kwas moczowy.

Kiszony barszczyk z buraków

Składniki:

Kiszony barszczyk z buraków

 

  • buraki ćwikłowe - 1 kg już obranych
  • woda mineralna przegotowana - 2 litry
  • sól - 3 łyżeczki płaskie
  • czosnek - 3 ząbki
  • skórka chleba razowego zwinięta w gazę

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kiszony barszczyk z buraków
Obrane i pokrojone w plasterki buraki czerwone włożyć do kamiennego garnka i zalać przegotowaną ostudzoną wodą mineralną dodać sól, czosnek i zawiniątko skórki w gazie. Garnek przykryć gazą i zostawić na 3 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyjąć skórkę chleba, przecedzić przez gazę i przelać do butelek. Buraki czerwone to popularne warzywo, które zawiera wiele cennych składników odżywczych. Uważa się je za lek przeciwnowotworowy. Można używać go jako dodatku do zup, albo pić na śniadanie - rozcieńczony pół na pół z wodą ciepłą. Czerwony kiszony barszcz jest też lekarstwem na zgagę i inne objawy niestrawności. Z tej ilości otrzymujemy 20 porcji soku.

Tagi:

chleb buraki