Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Kiszony czosnek niedźwiedzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czosnek niedźwiedzi w sezonie zazwyczaj podaję na surowo, ale w zimie używam kiszonego, szczególnie polecam go do zup i sosów i bigosu.

Kiszony czosnek niedźwiedzi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kiszony czosnek niedźwiedzi

 

 

  • ewentualnie przyprawy do kiszenia ogórków np. chrzan, liść laurowy, ziele angielskie ...

Sposób przygotowania:

Kiszony czosnek niedźwiedzi
Młode liście, razem z ogonkami myjemy, możemy pokroić i układamy ciasno w słoikach ja używam litrowych. Przesypujemy solą, na litrowy słoik 2 łyżeczki soli i ewentualnie przyprawy. Liście zalewamy gorącą wodą, czosnek lekko ubijamy, by usunąć jak najwięcej powietrza. Słoiki przechowujemy w suchym, zaciemnionym, chłodnym miejscu. Po dwóch tygodniach czosnek będzie ukiszony i gotowy do spożycia. Taki czosnek możemy przechowywać miesiącami.
Kiszony czosnek niedźwiedzi
Liście i kwiaty czosnku niedźwiedziego w ogrodzie

Tagi:

przyprawy