jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Chlebek pełnoziarnisty niedźwiedzi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chlebek z dużą ilością czosnku niedźwiedziego, więc nazwałam go chlebem niedźwiedzim :)

Chlebek pełnoziarnisty niedźwiedzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek pełnoziarnisty niedźwiedzi

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chlebek pełnoziarnisty niedźwiedzi
W części letniej wody z miodem i kilkoma łyżkami mąki pszennej mieszamy drożdże i odstawiamy je w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę razową, pszenną i suszony czosnek niedźwiedzi. Gdy drożdże "ruszą" wlewamy je do miski razem z resztą wody, olejem i solą. Wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od rąk. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy mąki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego chlebek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy go do ponownego wyrośnięcia. Przed upieczeniem nacinamy ostrym nożem i zwilżamy pędzlem moczonym w wodzie. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (temp. 190 st.C). Po wyjęciu z piekarnika studzimy go na kratce.
Chlebek pełnoziarnisty niedźwiedzi
Wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od rąk.
Chlebek pełnoziarnisty niedźwiedzi
Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego chlebek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Chlebek pełnoziarnisty niedźwiedzi
Przed upieczeniem nacinamy ostrym nożem i zwilżamy pędzlem moczonym w wodzie.
Chlebek pełnoziarnisty niedźwiedzi
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (temp. 190 st.C).

Tagi:

chleb pieczywo