Sposób przygotowania:
Chlebek pełnoziarnisty niedźwiedzi
W części letniej wody z miodem i kilkoma łyżkami mąki pszennej mieszamy drożdże i odstawiamy je w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę razową, pszenną i suszony czosnek niedźwiedzi. Gdy drożdże "ruszą" wlewamy je do miski razem z resztą wody, olejem i solą. Wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od rąk. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy mąki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego chlebek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy go do ponownego wyrośnięcia. Przed upieczeniem nacinamy ostrym nożem i zwilżamy pędzlem moczonym w wodzie. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (temp. 190 st.C). Po wyjęciu z piekarnika studzimy go na kratce.
marietta
jaNina
Sporo suszonych liści czosnku i mąka pełnoziarnista - pewno dlatego.
darmiona
jaNina
Ponieważ to czosnek niedźwiedzi, więc smak bardzo delikatny.