reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Devolaj z czosnkiem niedźwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Czosnek niedźwiedzi jest bliskim krewnym zwykłego czosnku, ma wszystkie jego zdrowotne właściwości, jednak jest delikatniejszy.

Devolaj z czosnkiem niedźwiedzim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Devolaj z czosnkiem niedźwiedzim

 

  • 2 podwójne filety z kurczaka

 

 

 

  • płaska łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Devolaj z czosnkiem niedźwiedzim
Odkrawamy polędwiczki od umytych i wytartych do suchych filetów. Rozbijamy dość cienko przez folię, uważając, żeby nie porozrywać mięso- posypujemy pieprzem. Miękkie masło ucieramy z solą na puch, dodajemy czosnek i mieszamy. Rozkładamy na płacie mięsa porcję masła i zwijamy najpierw boki, potem rolujemy roladki:) Robimy to dokładnie, żeby masło nam nie wyciekło podczas pieczenia. Panierujemy tradycyjnie w mące, rozbełtanym z wodą jajkiem i w bułce tartej dociskając panierkę . Smażymy na rozgrzanym oleju ale na małym ogniu. Ja po upieczeniu wkładamy w przykrytym naczyniu żaroodpornym na minimum 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Smacznego i polecam- devolajki wyszły bardzo soczyste i smaczne:)
Devolaj z czosnkiem niedźwiedzim
Etap 1Miękkie masło ucieramy z solą na puch, dodajemy czosnek i mieszamy.
Devolaj z czosnkiem niedźwiedzim
Etap 2 Panierujemy tradycyjnie w mące, rozbełtanym z wodą jajkiem i w bułce tartej dociskając panierkę .