Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Kładzione kluski ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kluski szare podajemy okraszone cebulka lub do dań z sosem mięsnym

Kładzione kluski ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kładzione kluski ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Kładzione kluski ziemniaczane
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i trzemy na tarce o malutkich oczkach. Starte ziemniaki przekładamy na sito lub zawijamy w gazę i odciskamy z nich wodę. Robimy to możliwie jak najdokładniej. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, sól i pieprz oraz mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy. Ziemniaki mają być na tyle gęste by nie spływały z łyżki. Jeżeli są za rzadkie dodajemy jeszcze odrobinkę mąki. W garnku gotujemy osoloną wodę. Na wrzątek za pomocą łyżki kładziemy kluski. W zależności od ich wielkości gotujemy je 5 - 10 minut od wypłynięcia. Podajemy okraszone cebulką lub skwarkami lub jak w moim przypadku z gulaszem wieprzowym.
Kładzione kluski ziemniaczane
Obieramy około kilogram ziemniaków i myjemy je.
Kładzione kluski ziemniaczane
Ziemniaki trzemy na tarce na drobnych oczkach i odciskamy z nich sok na sicie.
Kładzione kluski ziemniaczane
Dodajemy mąkę, jajko oraz sól i pieprz do smaku.
Kładzione kluski ziemniaczane
Dokładnie mieszamy składniki aż powstanie dość gęste ciasto