Sposób przygotowania:
Rolada orzechowo-mirabelkowa
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do niej żółtka, połączyć na najmniejszych obrotach. Dodać mąkę i proszek. Delikatnie połączyć. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na nie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec 20minut. Orzechy włoskie rozdrobnić w siekaczu (blenderowym). Gdy ciasto się upiecze wyjąć z blachy i zawinąć ze ścierką w rulon. Odstawić do ostygnięcia. Jak ostygnie rozwinąć, posmarować dżemem mirabelkowym i wysypać orzechami. Roladę zwinąć. W garnku rozpuścić czekoladę, margarynę i dodać mleko. Podgrzać, mieszając aż polewa będzie gęsta. Zostawić na kilka minut do ostygnięcia. Polać roladę. Całe ciasto odstawić, aby składniki się połączyły i polewa zastygła.