gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Rolada orzechowa z kremem czekoladowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rolada biszkoptowa z kremem to smak z mojego dzieciństwa bo moja mama uwielbiała je piec. To taka moja propozycja na coś do kawusi.

 Rolada orzechowa z kremem czekoladowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada orzechowa z kremem czekoladowym

 

 

  • Dodatkowo

 

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 5 łyżek cukru
  • 20 dkg masła
  • ozdoby
  • dzem z czarnej porzeczki
  • wódka

Sposób przygotowania:

Rolada orzechowa z kremem czekoladowym
Do miski wbijamy białka ubijamy dodając stopniowo cukier cały czas ubijamy. Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do jajek dodajemy orzechy kakao mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ale już ręcznie.

Masę wlewamy na .blachę wyłożoną papierem .25/40 cm.  Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 20 minut.

Jeszcze gorący biszkopt zwijamy w ściereczkę kuchenną w roladę.

Do garnka wlewamy mleko, trochę zostawiamy, mieszamy w reszcie mleka budyń, dodajemy cukier, mieszamy, gotujemy budyń.

Studzimy. Ucieramy masło do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy krem można dodać do kremu trochę wódki albo spirytusu.

Rozwijamy biszkopt smarujemy cienko dżemem z czarnej porzeczki następnie przygotowanym kremem trochę zostawiamy kremu na górę rolady.

Zwijamy roladę smarujemy górę pozostałym kremem ozdabiamy dowolnie. POLECAM!!!
Rolada orzechowa z kremem czekoladowym
Na pewno nie jeden by zechciał kawałeczek.