gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Rolada orzechowo śmietankowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię ciasto z bitą śmietaną. Taka rolada to moja propozycja na słodkie co nieco do niedzielnej kawusi.

Rolada orzechowo śmietankowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada orzechowo śmietankowa

 

  • biszkopt

 

 

  • dodatkowo

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada orzechowo śmietankowa
Biszkopt

Do miski wbijamy białka ubijamy dodając stopniowo cukier cały czas ubijamy. Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do jajek dodajemy orzechy kakao mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ale już ręcznie. Masę wlewamy na blachę wyłożoną papierem. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 20 minut. Jeszcze gorący biszkopt zwijamy w ściereczkę kuchenną w roladę studzimy.

Żelatynę zalewamy zimną wodą mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje. Następnie zalewamy wrzątkiem mieszamy aż się rozpuści studzimy. Wody za każdym razem wlewamy bardzo mało. Ubijamy śmietanę pod koniec ubijania wlewamy żelatynę.

Rozwijamy biszkopt smarujemy lekko dżemem z czarnej porzeczki. Na biszkopt wykładamy śmietanę trochę zostawiamy na górę. Zwijamy roladę.

Górę rolady smarujemy pozostałą śmietaną. Boki rolady obsypujemy wiórkami kokosowymi, a na górze robimy małe rozetki ze śmietany.

POLECAM!!!
Rolada orzechowo śmietankowa
Zapewniam ze na jednym kawałku się nie skończy.