Sposób przygotowania:
Rolada orzechowo śmietankowa
Biszkopt
Do miski wbijamy białka ubijamy dodając stopniowo cukier cały czas ubijamy. Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do jajek dodajemy orzechy kakao mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ale już ręcznie. Masę wlewamy na blachę wyłożoną papierem. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 20 minut. Jeszcze gorący biszkopt zwijamy w ściereczkę kuchenną w roladę studzimy.
Żelatynę zalewamy zimną wodą mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje. Następnie zalewamy wrzątkiem mieszamy aż się rozpuści studzimy. Wody za każdym razem wlewamy bardzo mało. Ubijamy śmietanę pod koniec ubijania wlewamy żelatynę.
Rozwijamy biszkopt smarujemy lekko dżemem z czarnej porzeczki. Na biszkopt wykładamy śmietanę trochę zostawiamy na górę. Zwijamy roladę.
Górę rolady smarujemy pozostałą śmietaną. Boki rolady obsypujemy wiórkami kokosowymi, a na górze robimy małe rozetki ze śmietany.
POLECAM!!!
Do miski wbijamy białka ubijamy dodając stopniowo cukier cały czas ubijamy. Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do jajek dodajemy orzechy kakao mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ale już ręcznie. Masę wlewamy na blachę wyłożoną papierem. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 20 minut. Jeszcze gorący biszkopt zwijamy w ściereczkę kuchenną w roladę studzimy.
Żelatynę zalewamy zimną wodą mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje. Następnie zalewamy wrzątkiem mieszamy aż się rozpuści studzimy. Wody za każdym razem wlewamy bardzo mało. Ubijamy śmietanę pod koniec ubijania wlewamy żelatynę.
Rozwijamy biszkopt smarujemy lekko dżemem z czarnej porzeczki. Na biszkopt wykładamy śmietanę trochę zostawiamy na górę. Zwijamy roladę.
Górę rolady smarujemy pozostałą śmietaną. Boki rolady obsypujemy wiórkami kokosowymi, a na górze robimy małe rozetki ze śmietany.
POLECAM!!!
gusia1000