Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Rolada makowo-orzechowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo często robię tą roladę, bo wszystkim domownikom bardzo smakuje. Rolada smaczna i efektownie wygląda.

Rolada makowo-orzechowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada makowo-orzechowa

Biszkopt :

  • jajka - 5 szt
  • mak mielony suchy - 3/4 szkl
  • mąka - 3/4 szkl
  • cukier - 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - szczypta

Masa serowa :

Polewa czekoladowa :

Sposób przygotowania:

Rolada makowo-orzechowa
Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut. Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę.

MASA SEROWA:

Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać.

Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier.

Polewa czekoladowa :

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę. Orzechy włoskie posiekać, posypać nimi roladę. Smacznego !
Rolada makowo-orzechowa
Z podanych składników przygotowano ciasto na biszkopt
Rolada makowo-orzechowa
Ciasto biszkoptowo makowe wylane zostało na blachę
Rolada makowo-orzechowa
Upieczone ciasto biszkoptowe z makiem zostanie zrolowane
Rolada makowo-orzechowa
Masa serowa z orzechami i kawą wyłożona na ciasto

Tagi:

rolada