Sposób przygotowania:
Rolada mocno orzechowaciasto
Ciasto przygotowujemy jak klasyczny biszkopt.
Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy cukier.
Ubijamy dalej do rozpuszczenia się cukru, a gdy piana będzie błyszcząca dodajemy po jednym żółtku.
Teraz mieszamy już ręcznie i do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, bułkę tartą i zmielone orzechy- delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką.
Dużą blachę piekarnikową (33x37 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto- wyrównujemy górę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.
masa orzechowa
Masa.
Orzechy mielimy.
Mleko podgrzewamy z cukrem i do ciepłego dodajemy orzechy- mieszamy i studzimy.
Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego po łyżce zimnej papki orzechowej.
Można dodać kilka kropel aromatu, jednak jeżeli chcemy dodać procentów, to proponuję skropić nimi ciasto, masa będzie za rzadka i będzie wypływać z ciasta.
zwijanie
W między czasie przygotowujemy sobie ściereczkę kuchenną i posypujemy ją dość grubo cukrem pudrem
Upieczone ciasto przekładamy na przygotowaną ściereczkę, ściągamy papier i zwijamy.
Zwijamy razem ze ściereczką dość ściśle i szybko, bo ciasto stygnąć twardnieje i możne sie połamać.
Końce ściereczki związujemy i pozostawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia.
Po ostudzeniu roladę delikatnie rozwijamy i układamy na papierze do pieczenia.
Z masy odkładamy 3-4 łyżki, resztę równo rozsmarowujemy na cieście
wykonczeenie i dekorowanie
Samą roladę ponownie zwijamy, papierem dokładnie zabezpieczamy przed rozwinięciem (możemy boki zwinąć lub związać) i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Resztą masy smarujemy stężałą już roladę i dekorujemy w/g uznania