reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Rolada mocno orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dzisiaj polecam pyszna roladę orzechową i to podwójnie, bo orzechy dodałam i do ciasta i do masy :) Jeżeli jest to ciasto dla dorosłych to proponuję przed nałożeniem masy ciasto skropić alkoholem

Rolada mocno orzechowa

Składniki:

Rolada mocno orzechowa

 

  • Ciasto:

 

  • 5 jak M

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

  • 2 łyżki oleju

 

 

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Masa orzechowa

 

 

  • 1/3 szklanki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada mocno orzechowa

ciasto

Rolada mocno orzechowa
na blachę wykładamy papier do pieczenia

Ciasto przygotowujemy jak klasyczny biszkopt.

Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy cukier.

Ubijamy dalej do rozpuszczenia się cukru, a gdy piana będzie błyszcząca dodajemy po jednym żółtku.

Teraz mieszamy już ręcznie i do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, bułkę tartą i zmielone orzechy- delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką.

Dużą blachę piekarnikową (33x37 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto- wyrównujemy górę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.

masa orzechowa

Rolada mocno orzechowa
do masy nie dodajemy alkoholu, masa bedzie za rzadka

Masa.

Orzechy mielimy.

Mleko podgrzewamy z cukrem i do ciepłego dodajemy orzechy- mieszamy i studzimy.

Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego po łyżce zimnej papki orzechowej.

Można dodać kilka kropel aromatu, jednak jeżeli chcemy dodać procentów, to proponuję skropić nimi ciasto, masa będzie za rzadka i będzie wypływać z ciasta.

zwijanie

Rolada mocno orzechowa
roladę rozwijamy i smarujemy masą bardzo delikatnie

W między czasie przygotowujemy sobie ściereczkę kuchenną i posypujemy ją dość grubo cukrem pudrem

Upieczone ciasto przekładamy na przygotowaną ściereczkę, ściągamy papier i zwijamy.

Zwijamy razem ze ściereczką dość ściśle i szybko, bo ciasto stygnąć twardnieje i możne sie połamać.

Końce ściereczki związujemy i pozostawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia.

Po ostudzeniu roladę delikatnie rozwijamy i układamy na papierze do pieczenia.

Z masy odkładamy 3-4 łyżki, resztę równo rozsmarowujemy na cieście

wykonczeenie i dekorowanie

Rolada mocno orzechowa
rolade ponownie zwijamy, zabezpieczamy papierem do pieczenia i wkłądamy na kilka godzin do lodówki

Samą roladę ponownie zwijamy, papierem dokładnie zabezpieczamy przed rozwinięciem (możemy boki zwinąć lub związać) i wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Resztą masy smarujemy stężałą już roladę i dekorujemy w/g uznania


Tagi:

rolada