Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 418]

Pstrąg łososiowy w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos curry w połączeniu z rybą poznałam w Danii - wówczas jadłam go ze śledziami. Moje danie to również ryba, ale tym razem pstrąg łososiowy, w sosie na wzór tego, którego skosztowałam w Danii.

Pstrąg łososiowy w sosie curry Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pstrąg łososiowy w sosie curry

 

  • pstrąg łososiowy - 1 duży płat o masie ok. 300 g
  • zielona pasta curry - 2-3 łyżki
  • śmietana 30% - 125 ml
  • posiekany koperek (1/2 pęczka)
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • pieczone ziemniaki
  • ulubiona surówka

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy w sosie curry
Pstrąga myjemy, pozbawiamy skóry lub, jeśli ktoś woli, tylko oczyszczamy skórę. Rybę posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.

Robimy sos:

Śmietankę łączymy z pastą curry, dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz. Sos zagotowujemy.

Pstrąga umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem, zapiekamy ok. 20 min. w 180 st. C - ostatnie 10 min. Zapiekałam rybę pod przykryciem.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Pstrąg łososiowy w sosie curry
Ryba w sosie śmietankowym z curry wyjęta z piekarnika