Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Klasyczne kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mój przepis na tradycyjne, okraszone kopytka.

Klasyczne kopytka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Klasyczne kopytka

 

 

Sposób przygotowania:

Klasyczne kopytka
Ziemniaki obrać i ugotować. Odstawić do ostygnięcia, a następnie przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól. Zagnieść dość szybko elastyczne ciasto. Z ciasta formować długie paski o śr. ok. 2-3 cm, lekko spłaszczyć i wycinać ukośnie kopytka. Kopytka gotować kilka minut w dużej ilości osolonej wody. Podawać ze skwarkami i cebulką lub innym sosem.
Klasyczne kopytka
Składniki potrzebne do zrobienia kopytek:ziemniaki, mąką pszenna, ziemniaczana, jajka i sól.
Klasyczne kopytka
Ze składników zagniatamy szybko ciasto na kopytka.
Klasyczne kopytka
Z ciasta formujemy pasy, lekko je spłaszczamy i wycinamy kopytka.