Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kopytka wg Koper

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczne kopytka, jakie pamiętam z rodzinnego domu i od czasu do czasu robię w moim :)

Kopytka wg Koper Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kopytka wg Koper

 

Sposób przygotowania:

Kopytka wg Koper
Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków (tak jest szybciej i mamy mniej zmywania). Najlepsze są ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia, bo są mniej wilgotne i zużyjemy mniej mąki do zrobienia kopytek. Do ziemniaków dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto dosypując mąkę. Ilość mąki zależy właśnie od wilgotności ziemniaków. Dosypujemy tyle, żeby ciasto nie lepiło się i dało formować. Nie należy jednak z ilością mąki przesadzać, bo kopytka wyjdą po prostu twarde. Z ciasta formujemy wałek, podsypujemy mąką, spłaszczamy nożem i odcinamy ukośnie, niewielkie kluski. Pilnujemy, żeby nam się nie zlepiały. Gotujemy partiami w osolonej, wrzącej wodzie z odrobinką oleju przez jakieś 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową.
Kopytka wg Koper
Wałek z ciasta posypuję mąką i spłaszczam nożem
Kopytka wg Koper
Odkrajam niewielkie kluseczki, pilnując, żeby się nie posklejały
Kopytka wg Koper
Gotujemy ok 3 minut od wypłynięcia, żeby nie były surowe w środku, ale nie za długo, bo będa rozlazłe.