Sposób przygotowania:
Kopytka wg Koper
Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków (tak jest szybciej i mamy mniej zmywania). Najlepsze są ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia, bo są mniej wilgotne i zużyjemy mniej mąki do zrobienia kopytek. Do ziemniaków dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto dosypując mąkę. Ilość mąki zależy właśnie od wilgotności ziemniaków. Dosypujemy tyle, żeby ciasto nie lepiło się i dało formować. Nie należy jednak z ilością mąki przesadzać, bo kopytka wyjdą po prostu twarde. Z ciasta formujemy wałek, podsypujemy mąką, spłaszczamy nożem i odcinamy ukośnie, niewielkie kluski. Pilnujemy, żeby nam się nie zlepiały. Gotujemy partiami w osolonej, wrzącej wodzie z odrobinką oleju przez jakieś 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową.