Sposób przygotowania:
Kopytka w sosie kurkowymKrok 1
Kurki czyścimy i myjemy w zimnej wodzie i patrzymy czy nie ma robaczka, przekładamy na sito i zostawiamy do odsączenia.
Małe kurki zostawiłam, a większe pokroiłam na połowę.
Krok 2
Osobno podsmażyłam kurki z koperkiem koło 5 min, dodałam białe wino i czekałam, aż odparuje. Doprawiłam solą i pieprzem od czasu do czasu mieszałam.
Cebule drobno pokroiłam i zeszkliłam na masełku, dodałam do usmażonych kurek. Na samym końcu dodałam cukinie pokrojona drobniutko i dusiłam.
Krok 3
Kiedy cukinia rozgotuje się dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 15 minut. Na końcu wlewamy śmietankę, mieszamy i gotowe.
Krok 4
Kopytka
Gotujemy 1 kg ziemniaków zostawiamy do ostygnięcia i mielimy,dodajemy 2 łyżki pokrojonego drobno koperku, trochę soli i pieprzu.
Wbijamy jajo i wsypujemy mąkę (dałam dwie szklanki i jeszcze podsypywałam podczas robienia wałeczków).
Nastawiamy wodę kiedy zacznie się gotować wkładamy kluseczki. Po wypłynięciu niech jeszcze chwile się gotują i wyjmujemy.Podajemy z sosem kurkowym.