mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Klasyczne pesto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wystarczy do takiego pesto dodać makaron i mamy już pyszny obiad:)

Klasyczne pesto

Składniki:

Klasyczne pesto

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Klasyczne pesto
Ząbki czosnku obieram z osłonek i przeciskam przez praskę. Listki bazylii myję dokładnie ale ostrożnie, po czym osuszam je i miksuję za pomocą blendera ze startym parmezanem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Zieloną papkowatą masę doprawiam do smaku solą.
Na koniec stopniowo wlewam do zielonej masy oliwę z oliwek dalej miksując. Sos jest gotowy, gdy całość utworzy jednolitą spójną masę. Pesto podaję najczęściej do ugotowanego makaronu czy jako nadzienie do piersi z kurczaka.