gosia76

gosia76

Kucharz
[Przepisów: 12]

Klasyczne tiramisù

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wczoraj w większości pościliśmy - dzisiaj możemy trochę posłodzić. Polecamy tradycyjny włoski deser, pyszny, idealny na każdą okazję.

Klasyczne tiramisù

Składniki:

Klasyczne tiramisù

 

  • 500g serka mascarpone
  • 5 żółtek
  • 100g cukru
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • mocna kawa
  • ciemne kakao do posypania

 

  • Do kawy mozna dodac kilka lyzek likieru amaretto, tiramisù bedzie jeszcze smaczniejsze

Sposób przygotowania:

Klasyczne tiramisù
Zoltka przekladam do miski, dodaje cukier i ucieram mikserem na najwyzszych obrotach przez 8-10 minut, az zamienia sie w puszysty kogel-mogel o barwie prawie bialej. Nastepnie dodaje mascarpone i miksuje minute, az calkowicie polaczy sie z masa jajeczna. Ubijam bialka i dodaje do masy jajecznej. Delikatnie mieszam drewniana lyzka. Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrzasajac, usuwam nadmiar plynu. W plaskim naczyniu ukladam warstwe biszkoptow, zalewam je 1/2 masy. Na niej ukladam nastepna warstwe namoczonych biszkoptow, zalewam kremem. Wszystko posypuje gorzkim kakao. Naczynie dokładnie owijam folia spozywcza i wstawiam do lodówki na kilka godzin.