Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Klopsiki w sosie śmietanowo-kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kulki z mięsa mielonego w sosie ze śmietany z dodatkiem świeżych kurek.

Klopsiki w sosie śmietanowo-kurkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w sosie śmietanowo-kurkowym

 

  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • ok. 20 dkg kurek
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 litra bulionu drobiowego lub wieprzowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie śmietanowo-kurkowym
Cebulę pokroić w kostkę, połowę zeszklić na oleju. Kurki oczyścić, dokładnie umyć, mniejsze zostawić w całości, większe dowolnie pokroić. Kurki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć razem ok. 5 minut. Do mięsa dodać resztę cebuli, jajko, pieprz, przyprawę w płynie i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Do kurek z cebulą wlać bulion i zagotować. Z mięsnej masy formować niezbyt duże kulki, wrzucać je do bulionu z kurkami. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką. Do śmietany wlać stopniowo kilka łyżek wywaru i wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do wywaru, wymieszać i zagotować. Klopsiki z sosem zdjąć z ognia, dodać masło. Powoli mieszać, aż masło się rozpuści i połączy z sosem. Sos,w razie potrzeby, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Klopsiki w sosie śmietanowo-kurkowym
Zeszklona na oleju cebula z dodatkiem kurek.
Klopsiki w sosie śmietanowo-kurkowym
Mięso wymieszane z jajkiem cebulą bułką tartą i przyprawami.
Klopsiki w sosie śmietanowo-kurkowym
Kulki uformowanez mięsnej masy wrzucone do bulionu z kurkami.
Klopsiki w sosie śmietanowo-kurkowym
Masło dodane do zaprawionego śmietaną sosu.