Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie śmietanowo-kurkowym
Cebulę pokroić w kostkę, połowę zeszklić na oleju. Kurki oczyścić, dokładnie umyć, mniejsze zostawić w całości, większe dowolnie pokroić. Kurki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć razem ok. 5 minut. Do mięsa dodać resztę cebuli, jajko, pieprz, przyprawę w płynie i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Do kurek z cebulą wlać bulion i zagotować. Z mięsnej masy formować niezbyt duże kulki, wrzucać je do bulionu z kurkami. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką. Do śmietany wlać stopniowo kilka łyżek wywaru i wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do wywaru, wymieszać i zagotować. Klopsiki z sosem zdjąć z ognia, dodać masło. Powoli mieszać, aż masło się rozpuści i połączy z sosem. Sos,w razie potrzeby, doprawić do smaku solą i pieprzem.