gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Klopsiki w sosie serowo koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne klopsiki w sosie serowo - koperkowym. Podaję je z ryżem i surówką jako danie główne na obiad.

Klopsiki w sosie serowo koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w sosie serowo koperkowym

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie serowo koperkowym
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, kaszkę manną, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny i ostrą paprykę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. SOS: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe. Zagotowujemy. Do bulionu wkładamy klopsiki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Po czym wyciągamy klopsiki i w bulionie mieszając rozpuszczamy serek topiony. Następnie dodajemy drobno posiekany koperek, mieszamy. Na koniec wlewamy mąkę zmieszaną z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po czym ponownie wkładamy klopsiki i całość gotujemy przez chwilę.
Klopsiki w sosie serowo koperkowym
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, kaszkę manną, bułkę tartą oraz przyprawy.
Klopsiki w sosie serowo koperkowym
Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Klopsiki w sosie serowo koperkowym
Do bulionu wkładamy klopsiki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Klopsiki w sosie serowo koperkowym
W bulionie mieszając rozpuszczamy serek topiony. Następnie dodajemy drobno posiekany koperek, mieszamy.