p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Paprykowe klopsiki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne paprykowe klopsiki w sosie pomidorowym

Paprykowe klopsiki w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paprykowe klopsiki w sosie pomidorowym

 

  • 25 dag mięsa mielonego z karkówki
  • 1 łyżka przyprawy Kotanyi do mięsa mielonego
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 op. koncentratu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 100 ml śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kostka drobiowa

Sposób przygotowania:

Paprykowe klopsiki w sosie pomidorowym
Do mielonego mięsa dodajemy łyżkę przyprawy do mięsa mielonego, doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Czerwoną paprykę kroimy w małą kostkę, dodajemy do masy mięsnej (trochę zostawiamy) i jeszcze raz wyrabiamy. Formujemy małe klopsiki. W rondelku gotujemy 500 ml wody i rozpuszczamy w niej kostke rosołową, następnie wkładamy wszystkie klopsiki, wlewamy połowę słoiczka koncentratu i wsypujemy 1 łyżeczkę cukru, reszte papryki czerwonej i gotujemy 10 minut. W filiżance rozpuszczamy skrobie ze śmietaną i wlewamy do rondelka, mieszamy i zagotowujemy, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, klopsiki podajemy z makaronem, polewamy całość sosem.
Paprykowe klopsiki w sosie pomidorowym
Czerwoną paprykę kroimy w małą kostkę, dodajemy do masy mięsnej
Paprykowe klopsiki w sosie pomidorowym
wkładamy wszystkie klopsiki, wlewamy połowę słoiczka koncentratu i wsypujemy 1 łyżeczkę cukru
Paprykowe klopsiki w sosie pomidorowym
wlewamy do rondelka śmietanę ze skrobią, mieszamy i zagotowujemy