nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Mielone klopsiki zapiekane pod serami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sycący obiad, aromatyczny i wyrazisty w smaku posiłek, mielone pulpeciki pod pomidorowym sosem zapiekane z żółtym serem i mozzarellą, które po upieczeniu smakowicie się ciągną.

Mielone klopsiki zapiekane pod serami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone klopsiki zapiekane pod serami

 

Sposób przygotowania:

Mielone klopsiki zapiekane pod serami
Cebulę niezbyt grubo pokroić, ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskacz i podsmażyć oba warzywa na patelni z niewielką ilością oleju. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać krojone pomidory z puszki i wszystko dalej podsmażać soląc całość przy okazji i obsypując pieprzem i oregano, podsmażać wszystko do połączenia się składników, które będą stanowić sos do pulpecików. Mięso mielone połączyć z bułką tartą i jajkiem, wszystkie składniki wymieszać soląc je w między czasie i dodając do nich pieprz i oregano. Z mięsnej masy formować niewielkiej ilości klopsiki. Klopsy podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem aż zrobią się rumiane. Podsmażone klopsy przełożyć do żaroodpornego naczynia i wyłożyć na nie wcześniej przygotowany pomidorowy sos. Na klopsy przykryte sosem zetrzeć na tarce żółty ser, a następnie mozzarellę. Sery z góry oprószyć suszoną bazylią. Wstawić klopsiki z sosem i z serami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać je przez około 20 minut.
Mielone klopsiki zapiekane pod serami
Sos pomidorowy do klopsików na bazie krojonych pomidorowów z podsmażoną cebulą i czosnkiem.
Mielone klopsiki zapiekane pod serami
Gotowe podsmażone klopsiki umieszczone w naczyniu żaroodpornym.
Mielone klopsiki zapiekane pod serami
Klopsiki z mięsa mielonego przykryte pomidorowym sosem.
Mielone klopsiki zapiekane pod serami
Klopsiki przykryte sosem ze startym na wierzch żółtym serem i mozzarellą.