Sposób przygotowania:
Mielone klopsiki zapiekane pod serami
Cebulę niezbyt grubo pokroić, ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskacz i podsmażyć oba warzywa na patelni z niewielką ilością oleju. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać krojone pomidory z puszki i wszystko dalej podsmażać soląc całość przy okazji i obsypując pieprzem i oregano, podsmażać wszystko do połączenia się składników, które będą stanowić sos do pulpecików. Mięso mielone połączyć z bułką tartą i jajkiem, wszystkie składniki wymieszać soląc je w między czasie i dodając do nich pieprz i oregano. Z mięsnej masy formować niewielkiej ilości klopsiki. Klopsy podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem aż zrobią się rumiane. Podsmażone klopsy przełożyć do żaroodpornego naczynia i wyłożyć na nie wcześniej przygotowany pomidorowy sos. Na klopsy przykryte sosem zetrzeć na tarce żółty ser, a następnie mozzarellę. Sery z góry oprószyć suszoną bazylią. Wstawić klopsiki z sosem i z serami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać je przez około 20 minut.