monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Klopsiki na patyku podwójnie serowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klopsiki podane w inny sposób, moje córeczki były zachwycone:))

Klopsiki na patyku podwójnie serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki na patyku podwójnie serowe

 

  • 580 g fileta z udźca kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g pieczarek
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 20 g sera żółtego
  • 5 gałązek bazylii świeżego
  • 5-6 gałązek tymianku świeżego
  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 6-7 szpadek do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki na patyku podwójnie serowe
Mięso umyć, osuszyć . Zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach. Marchewkę obrać, osuszyć i także zmielić w maszynce. Pieczarki obrać i razem z cebulą zmielić w maszynce. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać tartą mozzarellę, bułkę tartą oraz przyprawy i dokładnie wymieszać masę mięsną. Odłożyć na około 2-3 godziny do lodówki. Następnie na patelni rozgrzać olej. Z masy mięsnej uformować klopsiki wielkości piłeczek do ping-ponga i zrumienić je z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy. Następnie nabijać na szpadki po 3-4 sztuki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do blendera przełożyć żółty ser, dodać listki bazylii i tymianku, zmiksować. Posypać klopsiki. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 20 minut. Podawać z ziemniakami i ogóreczkiem małosolnym. Podać na szpadce. Smacznego!
Klopsiki na patyku podwójnie serowe
mięso zmielić w maszynce razem z pieczarkami
Klopsiki na patyku podwójnie serowe
dodać tartą mozzarelle i doparwić wymieszać
Klopsiki na patyku podwójnie serowe
klopsiki obsmażyć na rumiano i nadziac na szpadkę
Klopsiki na patyku podwójnie serowe
posypać serem żółtym wymieszanym z ziołami