Sposób przygotowania:
Klopsiki na patyku podwójnie serowe
Mięso umyć, osuszyć . Zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach. Marchewkę obrać, osuszyć i także zmielić w maszynce. Pieczarki obrać i razem z cebulą zmielić w maszynce. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać tartą mozzarellę, bułkę tartą oraz przyprawy i dokładnie wymieszać masę mięsną. Odłożyć na około 2-3 godziny do lodówki. Następnie na patelni rozgrzać olej. Z masy mięsnej uformować klopsiki wielkości piłeczek do ping-ponga i zrumienić je z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy. Następnie nabijać na szpadki po 3-4 sztuki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do blendera przełożyć żółty ser, dodać listki bazylii i tymianku, zmiksować. Posypać klopsiki. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 20 minut. Podawać z ziemniakami i ogóreczkiem małosolnym. Podać na szpadce. Smacznego!
Bo