Sposób przygotowania:
Klopsiki z paluszków krabowych surimi
Każdy paluszek surmi podusić widelcem, idzie to bardzo szybko i sprawnie, przełożyć powstałe " wiórki" do miski, dodać jajo, szczyptę soli, świeżo mielony pieprz do smaku. Dodać drobno posiekaną cebulkę, natkę pietruszki i szczypior. Wymieszać dokładnie. Na dużej patelni rozgrzać olej. Nabierać masę krabową łyżką porcję, następnie w dłoniach formować małe klopsiki( mnie wyszło 12 sztuk- tak na 3-4 osoby) Można delikatnie obtoczyć w mące, ale nie jest to konieczne. Smażyć z obu stron na złocisty,lekko rumiany kolor, ostrożnie obracać- są delikatne. Jak oleju na patelni będzie ubywać- dodawać masło. Uważać by nie przypalić klopsików. Mając 9 poziomów grzania, smażyłam na 7 mym. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki,włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i posolić. Gotować 5 minut, ma być al dente, nie rozgotować. Klopsiki podawać z brokułem polanym czosnkową oliwą z oliwek posypać orzeszkami. Można podawać z bagietką moczoną w oliwie lub z ryżem i dowolnymi świeżymi warzywami, np papryka. Sos jogurtowo- czosnkowy także pasuje. Klopsiki na zimno także są smaczne.
misia53