Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Klopsy duszone w porach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Klopsy duszone w porach- doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Można je podawać z ziemniakami lub ryżem.

Klopsy duszone w porach

Składniki:

Klopsy duszone w porach

 

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 por,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej mielonej,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Klopsy duszone w porach
Cebulę obieram i kroję w bardzo drobną kostkę. Do zmielonego mięsa dodaję cebulę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. Z masy formuję małe klopsiki. Klopsy chwilę obsmażam na oleju. Przygotowane klopsy przekładam do garnka. Wodę mieszam z mąką. Wlewam do mięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Gotuję około 10 minut.

Pora kroję w plasterki. Dodaję do klopsów i razem duszę na małym ogniu około 25 minut. Do mięsa wlewam śmietanę i duszę jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.