Sposób przygotowania:
Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym
Obraną marchewkę i kalarepkę zetrzeć na grubej tarce. Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć. Do warzyw dodać zmielone mięso, posiekaną cebulę i oregano, jajko, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek, majonez. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować klopsy, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
Sos; Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Wsypać pomidory i dusić przez kilka minut. Następnie zmiksować, wlać bulion, włożyć rumiane klopsiki, gotować 5-10 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z sosem, zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem, sosem sojowym i pieprzem.
Sos; Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Wsypać pomidory i dusić przez kilka minut. Następnie zmiksować, wlać bulion, włożyć rumiane klopsiki, gotować 5-10 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z sosem, zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem, sosem sojowym i pieprzem.
Magdalena88