Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Klopsy z dodatkiem warzyw i świeżego oregano podane z sosem pomidorowym są aromatyczne i bardzo smaczne.

Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym
Obraną marchewkę i kalarepkę zetrzeć na grubej tarce. Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć. Do warzyw dodać zmielone mięso, posiekaną cebulę i oregano, jajko, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek, majonez. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować klopsy, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.

Sos; Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Wsypać pomidory i dusić przez kilka minut. Następnie zmiksować, wlać bulion, włożyć rumiane klopsiki, gotować 5-10 minut.

Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z sosem, zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem, sosem sojowym i pieprzem.
Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym
Obraną kalarepę i marchew zetrzeć na tarce.
Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym
Dodać mięso, jajko, cebulę i posiekane oregano.
Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym
Połączyć z majonezem, doprawić do smaku.
Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym
Formować klopsiki, obtaczać w mące i rumienić na oliwie.
Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym
Cebulę i czosnek zeszklić, dodać pomidory bez skórki.
Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym
Podsmażone pomidory zmiksować.
Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym
Połączyć z bulionem, włożyć klopsy i gotować przez kilka minut.

Tagi:

pomidory