becouse

becouse

Kucharz
[Przepisów: 13]

kluchy parowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

zamiast standardowych ziemniakow do obiadu , proponuje cos innego 'kluchy' , PODAWAC DO DAN Z SOSEM !

kluchy parowane

Składniki:

kluchy parowane

 

  • 750 gram maki
  • 40 gram drozdzy
  • 1 lyzka cukru
  • okolo 2,5 szklanki mleka
  • 3 lyzki oleju lub roztopionej margaryny
  • szczypta soli
  • UWAGA !
  • wszystkie skladniki musza byc w temp. pokojowej !!!

 

Sposób przygotowania:

kluchy parowane
Mleko zagrzac tak aby bylo letnie, nastepnie odlac 1/2 szklanki mleka i dodac do niego 2-3 lyzki maki , cukier , oraz rozcienczone drozdze w mleku. odstawic na okolo 30 minut do wyrosniecia.
po wyrosnieciu ciasta dodac do niego reszte skladnikow. ciasto rozwalkowac na okolo 2-3 cm grubosci i wycinac szklanka krazki jak do pierogow.
W miedzy czasie nastawic garnek z woda ,BIALYM czystym recznikiem owinac wierzch garnka i obwiazac go sznurkiem aby nie wpadl do srodka. gdy woda zacznie sie gotowac ukladac na reczniku wykrojone z ciasta krazki , przykryc je pokrywka na okolo 6 -10 minut. uwazajcie by kluski nie ukladac z byt blisko siebie na pzrze gdyz moga sie 'zrosnac' w jedna calosc!
tak przyrzadzone 'kluchy' mozna podawac do obiadu.

proporcja na okolo 30 sztuk.

polecam do mies z sosami np. karkowka , gulasz , roladki wieprzowe i wolowe itp.

zycze smacznego :)

Tagi:

mak