Sposób przygotowania:
kluchy parowane
Mleko zagrzac tak aby bylo letnie, nastepnie odlac 1/2 szklanki mleka i dodac do niego 2-3 lyzki maki , cukier , oraz rozcienczone drozdze w mleku. odstawic na okolo 30 minut do wyrosniecia.
po wyrosnieciu ciasta dodac do niego reszte skladnikow. ciasto rozwalkowac na okolo 2-3 cm grubosci i wycinac szklanka krazki jak do pierogow.
W miedzy czasie nastawic garnek z woda ,BIALYM czystym recznikiem owinac wierzch garnka i obwiazac go sznurkiem aby nie wpadl do srodka. gdy woda zacznie sie gotowac ukladac na reczniku wykrojone z ciasta krazki , przykryc je pokrywka na okolo 6 -10 minut. uwazajcie by kluski nie ukladac z byt blisko siebie na pzrze gdyz moga sie 'zrosnac' w jedna calosc!
tak przyrzadzone 'kluchy' mozna podawac do obiadu.
proporcja na okolo 30 sztuk.
polecam do mies z sosami np. karkowka , gulasz , roladki wieprzowe i wolowe itp.
zycze smacznego :)
po wyrosnieciu ciasta dodac do niego reszte skladnikow. ciasto rozwalkowac na okolo 2-3 cm grubosci i wycinac szklanka krazki jak do pierogow.
W miedzy czasie nastawic garnek z woda ,BIALYM czystym recznikiem owinac wierzch garnka i obwiazac go sznurkiem aby nie wpadl do srodka. gdy woda zacznie sie gotowac ukladac na reczniku wykrojone z ciasta krazki , przykryc je pokrywka na okolo 6 -10 minut. uwazajcie by kluski nie ukladac z byt blisko siebie na pzrze gdyz moga sie 'zrosnac' w jedna calosc!
tak przyrzadzone 'kluchy' mozna podawac do obiadu.
proporcja na okolo 30 sztuk.
polecam do mies z sosami np. karkowka , gulasz , roladki wieprzowe i wolowe itp.
zycze smacznego :)