Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kluchy ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo apetyczne kluski ze śliwkami.

Kluchy ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluchy ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Kluchy ze śliwkami
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dokładnie tłuczemy ziemniaki. Odstawiamy do przestudzenia. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki oraz jajko. Zagniatamy ciasto. Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy pestki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Szklanką wykrawamy krążki. Kładziemy śliwkę i formujemy kulę. Przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 8 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy. Śmietanę ubijamy z cukrem. Polewamy ugotowane kluski.
Kluchy ze śliwkami
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dokładnie tłuczemy ziemniaki. Odstawiamy do przestudzenia.
Kluchy ze śliwkami
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki oraz jajko. Zagniatamy ciasto.
Kluchy ze śliwkami
Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy pestki.
Kluchy ze śliwkami
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Szklanką wykrawamy krążki. Kładziemy śliwkę i formujemy kulę. Przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 8 minut od momentu wypłynięcia.