zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Jaglane kluseczki dyniowe i sos sezamowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne zdrowe kluseczki jaglane z sosem dyniowym o smaku sezamu, szybkie do zrobienia

Jaglane kluseczki dyniowe i sos sezamowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jaglane kluseczki dyniowe i sos sezamowy

 

  • kluseczki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 300 ml pure z dyni
  • pół szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli, pieprz
  • tymianek lub bazylia suszone ( pół łyżeczki)

 

  • brokuły do podania - ugotowane w osolonej wodzie z ząbkiem czosnku ok. 4 minut.

 

  • sos:
  • 200 ml soku przecierowego z dyni (płynny ale nie klarowny)
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej (tahina)
  • gałązka tymianku
  • kawałek kory cynamonu
  • listek laurowy
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

Jaglane kluseczki dyniowe i sos sezamowy
kluseczki: Miksujemy kaszę z dynią i pozostałymi składnikami. Nastawiamy wodę z solą i odrobina oliwy, wrzucamy łyżką kluseczki na wrzątek. Po wypłynięciu gotujemy ok. minuty i odcedzamy, odsączamy na durszlaku, skrapiamy oliwą. Podajemy z sosem.Sos: W małym rondelku nastawiamy na małym ogniu: sok z dyni, korę cynamonu, listek laurowy, gałązkę tymianku i redukujemy chwilę. Dodajemy na koniec śmietankę i pastę sezamową, doprawiamy sola i pieprzem. Sos jest delikatny ale o wyraźnym smaku dyni i sezamu. Polewamy kluseczki i posypujemy danie sezamem.
Jaglane kluseczki dyniowe i sos sezamowy
Masa po zmiksowaniu dyni i kaszy i reszty składników
Jaglane kluseczki dyniowe i sos sezamowy
Sok przecierowy z dyni jako baza sosu sezamowego
Jaglane kluseczki dyniowe i sos sezamowy
Gotujemy sok na wolnym ogniu dodając przyprawy