Sposób przygotowania:
Szybki ryż z kurczakiemETAP 1:
Kurczaka pokrój w większa kostkę lub paseczki, przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z przyprawami ( słodka i ostra papryka, curry, czosnek).
ETAP 2:
Ryż przesyp do garnka i kilka razy wypłucz w zimnej wodzie ( 3-4 razy ), następnie zalej wodą na wysokość ok 1 cm ponad ryż. Dodaj ok 1 łyżeczkę soli i pół łyżeczki curry. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 min aż cała woda zostanie wchłonięta (Jeśli ryż będzie zbyt twardy należy dolać odrobinę wody i nadal gotować)
ETAP 3:
W międzyczasie przygotuj mięso. Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj wcześniej zamarynowanego kurczaka i delikatnie podsmaż, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz paprykę. Całość smaż jeszcze przez ok 10 min. Gotowy farsz wymieszaj z ugotowanym ryżem, dodaj groszek i jeszcze chwilę całość podgotuj delikatnie mieszając, aby ryż nie przywarł do garnka. Przed podaniem danie można posypać natka pietruszki.
pyszalka