Sposób przygotowania:
Żółte kluseczki kartoflane do sosów
Przestudzone 4 kartofle, dusimy na pure, masę wyrównujemy w misce, wybieramy 1/4 i w to miejsce wsypujemy mąkę kartoflaną, wlewamy 1 łyżeczkę barwnika spożywczego i dokładnie wyrabiamy ciasto. Łyżeczką nabieramy po trochę masy, w dłoniach robimy kulkę, którą następnie wałkujemy na podłużne kluseczki, które układamy na desce obsypanej mąką (wyszło z tej ilości 48 kluseczek. Gotujemy wodę z 1 łyżką soli, gdy się zagotowała zmniejszamy ogień i wrzucamy kluseczki, mieszamy łyżka cedzakową by sie nie skleiły, gotujemy pod przykryciem ok. 3 minuty licząc od czasu jak wypłyną na powierzchnie. Kluseczki wykładamy na talerz i podajemy z sosami.
bajtek
p.jola1
Niestety szafran i kurkuma mi się skończyły, muszę odnowić zapasy, więc posiłkowałam sie tym co miałam w kuchni:)