Sposób przygotowania:
Kluseczki pietruszkowe
Zieloną pietruszkę dokładnie wypłukać, osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki i razem z łodyżkami wrzucić do blendera. Dodać wybite ze skorupek jajka i mleko. Zmiksować na gładką masę, aż nie będzie widać większych kawałków zieleniny. Przelać do miski i mieszając dodawać mąkę - nie powiem Wam ile dokładnie bo zawsze dosypuję ją na oko - jajka są różnej wielkości a mąka też różnie wchłania wilgoć. Masa ma być gęsta, ale delikatna - tak żeby dało się ją nabierać małą łyżeczką i nie spływała z niej. W garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i kładłam kluseczki łyżeczką - za każdym razem najpierw maczając ją we wrzątku i nabierając ok. 1/2 łyżeczki ciasta. Kluseczki wrzucałam od razu do wody aż do wyczerpania masy. Zamieszałam kilka razy łyżką, zagotowałam całość i na małym ogniu gotowałam jeszcze ok. 3 minut. Odcedziłam i gotowe. Można takie kluseczki podać z dowolnym sosem a nawet tylko z masłem.
msewka
olmanka