Sposób przygotowania:
Kluseczki z miseczki cz.2
Ziemniaki ugotuj, utłucz na miazgę, dodaj resztę składników i wymieszaj na jednolitą masę ( ciasto jest ciągnące się a nie rwące), jeśli Ci się rwie, dodaj mąki, po łyżce i wymieszaj.
Zagotuj wodę, połóż sito z dużymi oczami i porcję ciasta. Wyciskaj łyżką ciasto na gotującą się osoloną wodę. Pogotuj w wodzie ok. 3 min - muszą urosnąć, odcedź i podawaj z maślanką lub podsmaż boczek w plastrach wzdłuż tzn. po całej długości boczku odkruj na cienkie plasterki ok. 0,5 mm i podsmaż na patelni. Podawaj z ciepłymi ziemniaczano-mącznymi kluseczkami.
Zagotuj wodę, połóż sito z dużymi oczami i porcję ciasta. Wyciskaj łyżką ciasto na gotującą się osoloną wodę. Pogotuj w wodzie ok. 3 min - muszą urosnąć, odcedź i podawaj z maślanką lub podsmaż boczek w plastrach wzdłuż tzn. po całej długości boczku odkruj na cienkie plasterki ok. 0,5 mm i podsmaż na patelni. Podawaj z ciepłymi ziemniaczano-mącznymi kluseczkami.