Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Dyniowe kluseczki z białym serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne kluseczki z dynią i białym serem. Świetne jako dodatek, ale równie doskonałe jako samodzielne danie.

Dyniowe kluseczki z białym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe kluseczki z białym serem

 

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe kluseczki z białym serem

Mus z pieczonej dyni odciskamy, tak, żeby był jak najbardziej suchy. Przekładamy do miski, dodajemy biały, mielony ser (również odciśnięty), dosypujemy cynamon i sól, wbijamy jajko i wsypujemy ok 400g mąki pszennej. Wszystko mieszamy dokładnie, wyrabiamy dłońmi i dosypujemy tle mąki pszennej, żeby ciasto dało się łatwo formować i nie kleiło się do rąk.

Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy placki o grubości ok 1-2 cm i foremkami do kruchych ciasteczek wycinamy dowolne kształty. 

W dużym garnku gotujemy solonoą wodę i niewielką ilością oleju. Do wrzatku wrzucamy partiami kluseczki gotujemy 3-5 minut od wypłynięcia (w zależności od wielkości kluseczek).

Roztapiamy masło, dodajemy cynamon, mieszamy i polewamy odcedzone kluseczki masłem z cynamonem
https://gotujmy.pl/mus-z-pieczonej-dyni,przepisy-dynia-przepis,165105.html

Dyniowe kluseczki z białym serem
Wszystkie składniki na kluseczki łączymy w misce
Dyniowe kluseczki z białym serem
Dosypujemy tyle mąki żeby ciasto się nie lepiło do rąk
Dyniowe kluseczki z białym serem
z rozwałkowanego ciasta wycinamy kluseczki
Dyniowe kluseczki z białym serem
Gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oleju