Sposób przygotowania:
Dyniowe kluseczki z białym seremMus z pieczonej dyni odciskamy, tak, żeby był jak najbardziej suchy. Przekładamy do miski, dodajemy biały, mielony ser (również odciśnięty), dosypujemy cynamon i sól, wbijamy jajko i wsypujemy ok 400g mąki pszennej. Wszystko mieszamy dokładnie, wyrabiamy dłońmi i dosypujemy tle mąki pszennej, żeby ciasto dało się łatwo formować i nie kleiło się do rąk.
Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy placki o grubości ok 1-2 cm i foremkami do kruchych ciasteczek wycinamy dowolne kształty.
W dużym garnku gotujemy solonoą wodę i niewielką ilością oleju. Do wrzatku wrzucamy partiami kluseczki gotujemy 3-5 minut od wypłynięcia (w zależności od wielkości kluseczek).
Roztapiamy masło, dodajemy cynamon, mieszamy i polewamy odcedzone kluseczki masłem z cynamonem
https://gotujmy.pl/mus-z-pieczonej-dyni,przepisy-dynia-przepis,165105.html
kołczu