SUPERPRZEPIS

Kluski z bułki

  • 21
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Kluski z bułki

Sycące, proste w przygotowaniu i niedrogie danie, za którym dzieci wprost szaleją!

Składniki:

Kluski z bułki

 

  • Składniki na 4-5 porcji
  • Bułki - 2 sztuki ( wykorzystałam pszenne z przedziałkiem;)
  • mleko - 350 ml
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - szczypta plus 1/2 łyżki do posolenia wody
  • dżem (np. truskawkowy) - 1 słoik ( 410g)
  • mąka - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Kluski z bułki
Bułki rwiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski, zalewamy mlekiem. Gdy bułki wsiąkną całe mleko przekładamy do melaksera/rozdrabniacza. Dodajemy jajko, szczyptę soli, mąkę - miksujemy. Powstanie nam gęsta masa niczym śmietana. W garnku średniej wielkości gotujemy wodę, solimy. Łyżką stołową, nabieramy ciasto i zrzucamy z łyżki do osolonego wrzątku. Gotujemy partiami po kilka sztuk. Minute od momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerze. Dżem wkładamy do rondla, podgrzewamy, powstanie sos, którym polewamy kluski. Dodałam dżem truskawkowy, gdyż taki miałam pod ręką. Można zrobić mus, ze świeżych owoców, podgrzać i podać z kluskami. Smacznego!