Sposób przygotowania:
Kluski z bułki
Bułki rwiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski, zalewamy mlekiem. Gdy bułki wsiąkną całe mleko przekładamy do melaksera/rozdrabniacza. Dodajemy jajko, szczyptę soli, mąkę - miksujemy. Powstanie nam gęsta masa niczym śmietana. W garnku średniej wielkości gotujemy wodę, solimy. Łyżką stołową, nabieramy ciasto i zrzucamy z łyżki do osolonego wrzątku. Gotujemy partiami po kilka sztuk. Minute od momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerze. Dżem wkładamy do rondla, podgrzewamy, powstanie sos, którym polewamy kluski. Dodałam dżem truskawkowy, gdyż taki miałam pod ręką. Można zrobić mus, ze świeżych owoców, podgrzać i podać z kluskami. Smacznego!
Elficzna
Agiatis
Wyszły pyszne;) Warto:)
zewa
Agiatis
Kumpelami to podpowiedziała,u niej jada się to danie od bardzo dawna. Postanowiłam spróbować, gdyż lubię nowości i eksperymenty kulinarne - mogę polecam wypróbować;)
msewka
Agiatis
:)
edytaha
Agiatis
dzięuję
przejs
Fundnę młodemu na kolację dzisiaj :)
Agiatis
Napisz proszę jak smakowały;)
przejs
Chciałam jeszcze dodać, że okazuje się, że babskie ploty kształcą :D Czego efektem jest ten przepis :D
evita0007
gosia56
Natala1210
mela25
Agiatis
marietta
przejs
Wyszły pyszne , podałam je z sosem jagodowym. Okazało się że są na tyle dobre,że porcja z dwóch bułek to za mało :D
Użyłam czerstwych bułek - polecam w takim wypadku zalewać pieczywo podgrzanym mlekiem - szybciej i łatwiej nasiąka :)
Agiatis
Dobry pomysł z tym ciepłym mlekiem. Ciesze się, że smakowały;)
olmanka
Agiatis
Nie próbowałam z chlebem, ale może coś ciekawego z tego wyjdzie;)