SUPERPRZEPIS

Bazyliowe kluseczki z musem i pomidorami

  • 1
  • aliss06
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Bazyliowe kluseczki z musem i pomidorami

Danie łączy w sobie rozmaite barwy. Przyciąga nie tylko wyglądem, ale i smakiem :)

Składniki:

Bazyliowe kluseczki z musem i pomidorami

 

 

  • Mus z zielonego groszku
  • puszka groszku konserwowego
  • ½ pora
  • ¼ szklanki bulionu warzywnego
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

 

  • Pomidorowa wieżyczka
  • 1/2 pomidora
  • 1/2 mozzarelli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • oliwa z oliwek

 

  • sos pomidorowy w słoiczku (np. do makaronu)
  • czarne oliwki (do dekoracji)

 

 

Sposób przygotowania:

Bazyliowe kluseczki z musem i pomidorami
Kluseczki ze świeżą bazylią Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i zmieszaj z posiekaną bazylią. Dodaj mąkę, jajo, sól i pieprz. Uformuj wałek i ostrym nożem krój kluseczki pod skosem. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 min. Mus z zielonego groszku: Pora pokrój w drobne paseczki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, zalej bulionem i gotuj aż do zmięknięcia. Pod koniec dodaj odsączony groszek, a następnie zmiksuj blenderem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.



Pomidorowa wieżyczka: pokrojoną w krążki czerwoną cebulę zagotuj w wodzie z dodatkiem cukru, soli i soku z cytryny. Pomidora pokrój w plastry i zapiecz w piekarniku w temp. 190 C. NA talerzu ułóż kolejno plaster pomidora, mozzarelli i krążek cebuli. Skrop delikatnie oliwą z oliwek. Na talerz wyłóż porcję podgrzanego sosu pomidorowego ze słoika, na to kluseczki i udekoruj czarnymi oliwkami. Z jednej strony umieść "pomidorową wieżyczkę", a z drugiej łyżkę musu z zielonego groszku.