Sposób przygotowania:
Bazyliowe kluseczki z musem i pomidorami
Kluseczki ze świeżą bazylią Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i zmieszaj z posiekaną bazylią. Dodaj mąkę, jajo, sól i pieprz. Uformuj wałek i ostrym nożem krój kluseczki pod skosem. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 min. Mus z zielonego groszku: Pora pokrój w drobne paseczki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, zalej bulionem i gotuj aż do zmięknięcia. Pod koniec dodaj odsączony groszek, a następnie zmiksuj blenderem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Pomidorowa wieżyczka: pokrojoną w krążki czerwoną cebulę zagotuj w wodzie z dodatkiem cukru, soli i soku z cytryny. Pomidora pokrój w plastry i zapiecz w piekarniku w temp. 190 C. NA talerzu ułóż kolejno plaster pomidora, mozzarelli i krążek cebuli. Skrop delikatnie oliwą z oliwek. Na talerz wyłóż porcję podgrzanego sosu pomidorowego ze słoika, na to kluseczki i udekoruj czarnymi oliwkami. Z jednej strony umieść "pomidorową wieżyczkę", a z drugiej łyżkę musu z zielonego groszku.
Pomidorowa wieżyczka: pokrojoną w krążki czerwoną cebulę zagotuj w wodzie z dodatkiem cukru, soli i soku z cytryny. Pomidora pokrój w plastry i zapiecz w piekarniku w temp. 190 C. NA talerzu ułóż kolejno plaster pomidora, mozzarelli i krążek cebuli. Skrop delikatnie oliwą z oliwek. Na talerz wyłóż porcję podgrzanego sosu pomidorowego ze słoika, na to kluseczki i udekoruj czarnymi oliwkami. Z jednej strony umieść "pomidorową wieżyczkę", a z drugiej łyżkę musu z zielonego groszku.
marietta