Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kluseczki z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kluski z suszonymi grzybami to świetny dodatek do zupy.

Kluseczki z suszonymi grzybami

Składniki:

Kluseczki z suszonymi grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki z suszonymi grzybami
Grzyby umyć i zamoczyć na kilka godzin, ugotować, odcedzić i drobno posiekać. Masło utrzeć dodając po 1 żółtku. Następnie do utartego masła z żółtkami dodać przesianą mąkę, posiekaną natkę pietruszki, posiekane grzyby i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. W rondlu zagotować wodę z dodatkiem soli. Jedną łyżka nabierać ciasto i zsuwać drugą łyżką do gotującej się wody, gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić. Podawać z sosem lub zupą.