ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Kluski ciemne - śląska tradycja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciemne kluski o charakterystycznym, wyrazistym smaku.

Kluski ciemne - śląska tradycja

Składniki:

Kluski ciemne - śląska tradycja

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski ciemne - śląska tradycja
1 kg ziemniaków gotujemy w łupinach. Studzimy, obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa. Pozostałe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na miazgę. Wyciskamy je przez lnianą ściereczkę, nie wylewając wyciśniętej wody. Masę łączymy z ugotowanymi ziemniakami. W miseczce z odciśniętą wodą osadzi się krochmal, odlewamy zatem z niej wodę, a do masy na kluski dodajemy ten krochmal. Wbijamy 1 jajko, zagniatamy masę. Lepimy kluski które wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Kluski nadają się również do zamrożenia.

Tagi:

jajko jajka