Sposób przygotowania:
Kluski francuskie
Jajka umyć. Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć masło, dodać żółtka i rozetrzeć je z masłem. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nałożyć pianę na żółtka, przesypując je mąką, i delikatnie wymieszać. Zanurzać łyżkę we wrzątku, nabierać nią ciasto i kłaść na wrzątek. Kluski gotować 2 minuty od chwili, gdy wypłyną. Kluski odcedzić i podawać z rosołem. Kluski można gotować w wodzie, mleku lub bulionie. Do masła z żółtkami można dodać 1 mały ugotowany i przetarty przez sito ziemniak. Do masła z żółtkami można dodać 3 łyżki drobno posiekanych grzybów Do masła z żółtkami można dodać 1 łyżkę posiekanego koperku lub natki pietruszki Do masła z żółtkami można dodać 1 łyżkę podsmażonej i przetartej przez sito wątróbki drobiowej. 2 łyżki mąki można zastąpić 2 łyżkami tartej bułki. Kluski można przygotować ucierając z masłem całe jajka, nie ubijając piany.
pusieczek2@wp.pl