-Kassia-xD

-Kassia-xD

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Kluski kładzione

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Kluski kładzione

Składniki:

Kluski kładzione

 

  • 2 szkl. mąki (ok. 35 dag)
  • 1-2 jaja
  • 1/2 - 3/4 szkl. wody
  • sól

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie, wbić jaja, osolić i wybrać drewnianą łyżką, dodając tyle wody, ile ciasto wchłonie; powinno być gęstsze niż na lane kluski. Naturalnie, że można wszystko to zrobić w mikserze, byle nie rozrzedzić zbytnio ciasta. Zagotować w dużym garnku ok. 2 l wody, osolić ok 3/4 łyżki. Gdy woda będzie wrzała, zanurzyć w niej łyżkę i gorącą wkładać kluski do wrzącej wody: powinno być ich tyle, aby mogły luźno pływać. Ugotowane odcedzić, przelać gorącą wodą, znów odcedzić i wyłożyć na półmisek lub wprost na talerze. Polać stopionym masłem, słoninką lub sosami.

Tagi:

kluski