Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kluski kładzione z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Takie kluski to propozycja na śniadanie, obiad na słodko lub lekką kolację. Przepadają za nimi dzieci, a także dorośli. Przygotowuję się je kilka minut, polecam :)

Kluski kładzione z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski kładzione z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione z jabłkami
W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Odmierzamy 1/2 szklanki musu. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem 1-2 minuty aż staną się puszyste. Wówczas dodajemy mus jabłkowy i mąkę. Dokładnie mieszamy, powstanie gęste ciasto. Dużą łyżką nabieramy porcję ciasta (około 1/3 łyżki) i wkładamy do wody. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie. Kluski gotujemy na 2 razy. Gotujemy około 3-5 minut od wypłynięcia. Podajemy na ciepło np. z bułką tartą podsmażoną na maśle lub polane śmietanką i posypane cynamonem. Życzę smacznego :)
Kluski kładzione z jabłkami
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem 1-2 minuty
Kluski kładzione z jabłkami
Wówczas dodajemy mus jabłkowy i mąkę. mieszamy.
Kluski kładzione z jabłkami
Dokładnie mieszamy, powstanie gęste ciasto.
Kluski kładzione z jabłkami
Kluski gotujemy na 2 razy. Gotujemy około 3-5 minut od wypłynięcia.