Sposób przygotowania:
Kluski lane
Jajka umyć, wbić do miski, wlać śmietankę, osolić i ubić masę trzepaczką. Foremkę wysmarować masłem i wlać masę. Wstawić foremkę do większego od niej naczynia z wodą. Oba naczynia przykryć formą aluminiową i gotować pod przykryciem 25 minut. Sprawdzić widelcem, czy masa ugotowała się. Jeżeli wbity w nią widelec po wyjęciu jest suchy, to masa jest ugotowana. Ugotowaną masę wyłożyć na deskę do krojenia, ostudzić i pokroić w dużą kostkę lub romby. Kluski royal podawać do rosołu lub bulionu. Zamiast ze śmietanką, jajka można ubić ze 100 ml mleka. Do masy można dodać 2 łyżki utartego sera twardego, np. parmezanu Do masy można dodać 1 łyżkę przecieru pomidorowego – kluski będą czerwone Do masy można dodać 1 łyżkę ugotowanego, odciśniętego z wody i zmiksowanego szpinaku – kluski będą zielone
astra
kamila2478
kamila2478