nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kluski lane na mleku. 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna zupa mleczna świetna w ramach pożywnego śniadania.

Kluski lane na mleku. 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski lane na mleku. 2

 

Sposób przygotowania:

Kluski lane na mleku. 2
Mleko w ilości 0,5 litra wlać do garnka i wstawić na kuchenkę do gotowania. W międzyczasie jak mleko się podgrzewa przygotować ciasto na kluski. Do wspólnego naczynia przełożyć mąkę, wbić do niej jajka i dolać około pół szklanki mleka. Wszystko wymieszać łyżką, aby powstało grudkowate, kluskowate ciasto. Gdy mleko zacznie się unosić, wrzeć wlać do niego przygotowaną mieszaninę na ciasto i na małym gazie gotować całość delikatnie mieszając. Gotową mleczną zupę przelać do miseczki i dosłodzić do smaku (ja dodałam do tej wielkości porcji 2 łyżki cukru).
Kluski lane na mleku. 2
Mleko wstawione do gotowania na niedużym płomieniu.
Kluski lane na mleku. 2
Ciasto na kluski przygotowane z jajek,mleka i mąki.
Kluski lane na mleku. 2
Mieszanina na kluski przelana do gotującego się mleka.